Névnap

Ma 2018. június 20., szerda, Rafael napja van. Holnap Alajos és Leila napja lesz.

Oldalletöltés

Tartalom megtekintés találat : 1370092

Látogatók

mod_vvisit_counterMa580
mod_vvisit_counterTegnap554
mod_vvisit_counterA héten1562
mod_vvisit_counterA hónapban11659
mod_vvisit_counterÖsszesen1751962
Sonkák
A sonka a sertés combjából készül húsáru, amely érlelését és tartósítását többféle módszerrel végzik. Némelyik fajtánál a csont is a sonka része, azaz a sonkát egészben szárítják vagy füstölik.  A hazai sonkafélék hagyományos  vagy gyors-pácolással és füstöléssel készülnek. A pácolás alapvetően sóval történik, de kiegészülhet más fűszerekkel is. A száraz pácolás során a sóval (esetleg fűszerekkel) bedörzsölik a sonkát, így érlelik, majd megmossák és füstölik. A jó minőségű sonka a húson kívül csak sót tartalmaz! Legismertebb és itthon is beszerezhető külföldi fajták: az olasz pármai, a spanyol serrano, a német feketeerdei, de szinte minden országnak van saját sonka specialitása.