Névnap

Ma 2018. augusztus 21., kedd, Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.

Oldalletöltés

Tartalom megtekintés találat : 1392154

Látogatók

mod_vvisit_counterMa534
mod_vvisit_counterTegnap344
mod_vvisit_counterA héten878
mod_vvisit_counterA hónapban10536
mod_vvisit_counterÖsszesen1787800
Sonkák
A sonka a sertés combjából készül húsáru, amely érlelését és tartósítását többféle módszerrel végzik. Némelyik fajtánál a csont is a sonka része, azaz a sonkát egészben szárítják vagy füstölik.  A hazai sonkafélék hagyományos  vagy gyors-pácolással és füstöléssel készülnek. A pácolás alapvetően sóval történik, de kiegészülhet más fűszerekkel is. A száraz pácolás során a sóval (esetleg fűszerekkel) bedörzsölik a sonkát, így érlelik, majd megmossák és füstölik. A jó minőségű sonka a húson kívül csak sót tartalmaz! Legismertebb és itthon is beszerezhető külföldi fajták: az olasz pármai, a spanyol serrano, a német feketeerdei, de szinte minden országnak van saját sonka specialitása.