Fokhagymakrémes-sonkás bélszin

A fokhagymakrémes-sonkás bélszín igazi ínyencség. Természetesen jó minőségű bélszínre van hozzá szükség, ideálisan a bélszín egyforma vastag középső részére. Az egyedüli nehézség a megfelelő sütési idő meghatározása lehet, de ez kitapasztalható..

Hozzávalók

 • 1 kg bélszín
 • 10 szelet pármai (jellegű) sonka
 • só, őrölt bors, olívaolaj

Fokhagymakrémhez:

 • 2 kisebb fej fokhagyma
 • 2 ek friss kakukkfű levél
 • 1 ek friss rozmaring levél
 • 4 szardella filé

 

Elkészítés:

 1. A fokhagymakrémhez a fokhagymákat (egészben és héjastul) csomagoljuk alufóliába és 200 fokos sütőben süssük puhára (kb. 40 perc). Ha kihűlt, a gerezdekből nyomjuk ki a megpuhult fokhagymát. A zöldfűszereket és a szardellát vágjuk apróra, keverjük el a puha fokhagymával, ízlés szerint sózzuk.
 2. A húst tisztítsuk meg esetleges hártyáktól, mossuk meg és töröljük szárazra. A fokhagymakrémmel kenjük körbe a húst. Egy sütőpapíron helyezzük egymás mellé részleges takarással a sonkaszeleteket, majd tegyük rá a bélszínt. A sütőpapír segítségével tekerjük be a bélszínt feszesen a sonkaszeletekbe. A papírral egyszerre csomagoljuk is be, és pihentessük hűtőszekrényben legalább 2 órát (vagy többet, akár egy napot is.)
 3. Sütés előtt (a hús ekkor legyen szoba hőmérsékletű) a húst bontsuk ki a papírból, kössük át zsineggel vagy szilikon húskötővel (elhagyható), locsoljuk meg olívaolajjal, fűszerezzük őrölt borssal.
 4. A húst tegyük tepsibe, és 200 fokos sütőben süssük megfelelő ideig, hogy az ízlés szerinti állagot (véres, médium vagy átsütve) elérjük. Ez a hústól, sütőtől, kívánt állagtól függően kb. 30-40(50) perc (lásd tippek!). A megsült húst pihentessük alufóliába tekerve 10 percig felszeletelés előtt.

 

Tippek:
 • Az étel elkészítése egyszerű, a sarkalatos pont a sütési idő, amelyre javaslatot tenni sem könnyű. Függ a sütőnk teljesítményétől, a hús minőségétől, attól, hogyan szeretjük a bélszínt, és persze attól, hogy mekkora és milyen részét sütjük a bélszínnek. Az sem jó, ha túl véres a hús, de az sem, ha túlsütjük (kivéve ha valaki kifejezetten így szereti).
 • A bélszín fej vagy farok része is felhasználható, egyik vékonyabb, másik vastagabb, ez is befolyásolja a sütési időt. Ideális az egyforma vastag bélszínderék. Tájékoztatásul: a képen látható 1 kg-os (bélszínfej) darabot 45 percig sütöttük, így közepesen átsült (médium) lett. Ha teljesen tanácstalanok vagyunk a hús állagát illetően, vágjunk le egy szeletet, ezzel már nagyjából tudunk informálódni a hús állagát illetően.
 • A fokhagymakrémmel bekenve, sonkába tekerve természetesen más húst is megsüthetünk, pl. szűzpecsenye, csirkemell, pulykamell. Ezek sütése kevésbé kényes, mint a bélszíné.
 • Tálalhatjuk a fokhagymás sült bélszínt burgonya körettel, salátával, vagy szószokkal, mártásokkal is. Hasonló köretekkel, vékonyra szelve hidegen is finom.

forrás: tutitippek.hu