Receptek címlap
Receptek...

A bal oldalon megjelenő menüben válassza ki az Önt érdeklő receptet.


Gyakran használt alapanyag főzésnél a sonka. A különböző eljárásokkal érlelt sonkaféléket szendvicsen kívül számtalan étel készítéséhez használhatjuk fel. A sokféle sonkafajta szinte minden élelmiszerüzletben széles választékban, de legalábbis többféle változatban kapható.  A receptekben nem igényel hosszú előkészítési vagy főzési időt, jellemzően felcsíkozzuk vagy kockázzuk, illetve szeletelve használjuk fel. Íme néhány sonka tipp és sok sonkával (is) készülő recept..


A sonkáról

A sonka a sertés combjából készül húsáru, amely érlelését és tartósítását többféle módszerrel végzik. Némelyik fajtánál a csont is a sonka része, azaz a sonkát egészben szárítják vagy füstölik.  A hazai sonkafélék hagyományos  vagy gyorspácolással és füstöléssel készülnek. A pácolás alapvetően sóval történik, de kiegészülhet más fűszerekkel is. A száraz pácolás során a sóval (esetleg fűszerekkel) bedörzsölik a sonkát, így érlelik, majd megmossák és füstölik. A másik eljárásban a sonka pácsóval és cukorral elkevert vízben fürdik pár hétig. A húsipari gyártás során a sonkába általában beinjekciózzák a páclét. A levegőn szárítás azt jelenti, hogy a besózott húst levegőn érlelik, ez akár hónapokig is tarthat, sőt, minél tovább tart, annál finomabb a sonka. Legismertebb és itthon is beszerezhető külföldi fajták: az olasz pármai, a spanyol serrano, a német feketeerdei, de szinte minden országnak van saját sonka specialitása.


Sonka vásárlása és tárolása

Az üzletekben vásárolhatunk nyers és nyersen is fogyasztható, vagy nyers, de főzést igénylő, illetve már fogyasztásra kész állapotban lévő (főtt vagy sült) sonkát. Sonka készülhet más alapanyagból is, így kapható pulyka- vagy csirkehúsból készített sonka. A kínálat egyre bővül: alacsony zsírtartalmú, enyhén füstölt, pehelysonka, gyereksonka, stb.

A sonka esetében is a fajta mellett az egyik legfontosabb szempont legyen vásárlásnál a minőség. Sajnos nem minden sonka, ami annak látszik. Sok (olcsó) termék azért is olcsó, mert a hús mellett többféle adalékanyagot és nem húseredetű fehérjét tartalmaz, illetve nagyobb a páctartalma. Ennek megfelelően hústartalma alacsonyabb. Bár nagyon praktikus kiszerelésűek, különösen a csomagolt főtt-füstölt fajták tartalmaznak sok vizet. Ideális (és sajnos ritka) esetben a termék csomagolásán megtalálható a hústartalomra vonatkozó adat. A jó minőségű sonka a húson kívül csak sót tartalmaz, minden más már nem igazán „odavaló”. Óvakodjuk a bevegyszerezett, gyorsérlelt, stb. fajtáktól, különösen a dömpingidőszakokban (pl. húsvét). Vásároljunk inkább kevesebb, de jó minőségű terméket. Ennek érdekében mindig olvassuk el a csomagoláson lévő összetétel leírást, nyers sonkát vásároljunk lehetőleg megbízható helyen, ellenőrzött forrásból.

A sonkát becsomagolva, hűtőszekrényben korlátozott ideig, de jól tárolhatjuk. Ha megfelelő tárolás ellenére szaga vagy színe megváltozott, nyálkás lett, dobjuk ki.


Sonka felhasználása

A különböző sonkafajták részben helyettesíthetik egymást a receptekben, illetve ízlés szerint választhatjuk inkább az egyik, vagy másik fajtát (érdemes persze az előírt, vagy ahhoz minőségben és fajtát illetően leginkább hasonlító sonkát használni).

Klasszikusan szendvicsek készítéséhez használjuk fel a sonkát, de kísérője például a spárgának, főszereplő a raclettezésnél, pizza feltét, valamint snack, felfújtak, sós lepények, saláta és tészta receptek gyakori alapanyaga. A sonka általában nem főszereplő a receptekben, így viszonylag kis mennyiség is elegendő belőle.