Sonka nem csak húsvétra

Akár húsvéti parasztsonkára, akár Európa legjobb érlelt sonkáira vágyunk, A Sonkás boltjaiban megtaláljuk, amit keresünk.

Sonka nélkül nincs húsvét, tartja a magyar mondás. Húsvétkor a babot is el lehet adni sonkának, mondja egy másik. Minden tavasszal tömegek kelnek útra a boltok felé úgy, hogy előtte egy évig nem ettek sonkát, és a legtöbben húsvétkor sem esznek, legfeljebb sonkának látszó tárgyat. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint sonka néven forgalomba hozhatók a "formába vagy bélbe töltött, húspépbe ágyazott, legalább 15 milliméteres pácolt húsmozaikokat tartalmazó" húskészítmények, ha 55 százalékban marha-, baromfi- vagy sertéshúst tartalmaznak. Ha szigorúak vagyunk, és sonkának csak a sertés combját tekintjük, nem árt alaposan elolvasni a címkét, vagy megbízható henteshez, minőségi boltba menni. Ám ha olyan üzletet keresünk, ahol minden kifejezetten a sonka körül forog, irány a Fény utcai piac. Ott van A Sonkás birodalma.

A jó sonka nem misztikum
Gódor András hat éve árul sonkát
Gódor András hat éve árul sonkát. Kínálatának gerincét 25-féle szárított, hatféle füstölt, valamint számos főtt és sült sonka adja, de húsvétkor ő sem az olasz, spanyol, osztrák és szlovén érlelt sonkákra, hanem a hagyományos, néhány hónapos, főzni való magyar parasztsonkára helyezi a hangsúlyt. "Évek óta ugyanazzal a húsüzemmel gyártatjuk le, és csakis hagyományos füstölésűt árulunk" - hangsúlyozza a kereskedő.

 

Gódor szerint sonkának nem csak húsvétkor kell az asztalunkra kerülni: minden alkalomra tud ajánlani valamilyen fajtát. Ha például a húsvéti asztalt szeretnénk feldobni, sült ibericót vegyünk. Borozáshoz pedig valami kevésbé sósat és fűszereset, ami nem nyomja el a bor ízét. "Ma biztosan Carlo Dall' Avától ajánlanék egy San Daniele sonkát, mert reggel éppen azt kóstoltam, és mély nyomot hagyott bennem" - mondja. A régi vevőknek nem is kell ajánlani semmit: célirányosan vásárolnak, vagy az újdonságot keresik. Már nem jellemző, hogy tíz vevőből nyolc csak a pármait ismeri, szinte "fej fej mellett" fogynak a sonkák.

 

Az érlelt sonkák között egy magyar fér a választékba: Gódor saját sonkája. "Kétszáz darabbal kísérletezünk. Egyre többen készítenek hagyományos sonkát, de az érlelés és a szárítás terén még van mit tanulnunk. Régen minden tájunkon készítettek sonkát. Az a kérdés, hogy hol mennyire felejtették el. Az olasz és a spanyol nem csinál mást, csak továbbviszi a szüleitől látott hagyományt. Mi nem. Náluk nem misztikum a jó sonka, nálunk az."

 

A Sonkásnál mangalicasonka is kapható - Olaszországból. "Szeretném, ha nemsokára mi is ilyet tudnánk készíteni. De mi többet beszélünk a mangalicáról, mint amennyit teszünk érte. A mangalicát a rossz húskihozatal miatt keresztezik, de ha a sertés fele mangalica, már mangalicának minősül. A készítményre ugyanez igaz. Akkor mennyi benne a mangalica? A negyede. És a tartásról még nem beszéltünk.

 

Az ólban tartott mangalicából készült termék kezelhetetlen, folyik belőle a zsír. Nem vesszük elég komolyan az alapanyagot" - véli Gódor.

 

A kereskedő szerint a vásárlók fejében is rendet kellene tenni, hiszen még a szombatonként tartott, ingyenes sonkakóstolás előtt is azt kérdezik a legtöbben: mennyibe kerül? A kilónkénti ár sokakat elriaszt, pedig sonkából nem lehet megenni egy kilót jóízűen, csak négy-öt szeletet, ami tíz deka sincs.


 

"Nem arra való, hogy megtömjem a hasam, hanem hogy bearanyozza a napom, akár borozáshoz, akár előételnek, akár főételként eszem" - int a sonkás.