Facebook

Névnap

Ma 2017. július 28., péntek, Szabolcs és Alina napja van. Holnap Márta, Márti és Flóra napja lesz.

Oldalletöltés

Tartalom megtekintés találat : 1221498

Látogatók

mod_vvisit_counterMa15
mod_vvisit_counterTegnap398
mod_vvisit_counterA héten2297
mod_vvisit_counterA hónapban16815
mod_vvisit_counterÖsszesen1532798
Február készülnek a húsvéti sonkák
Facebook

Készülnek a húsvéti sonkák

Hagyományos húsvéti étel a sonka.

A húsvét a kereszténység legfontosabb ünnepe, de egyben a tavasz újjászületésének köszöntése is.

Ha húsvéti ételekről beszélünk először a sonka jut eszünkbe. Az igazi sonka, amely néhol parasztsonka névre hallgat, messziről megismerhető füstös-zamatos illatáról.

húsvéti sonka tagadhatatlan előnye, hogy egyszerű megfőzni (bár időbe telik), finom, az ünnep napján nincs is vele dolgunk, csak tálalni kell.

Elkészítés

  • A sonkát érdemes pár órára hideg vízbe áztatni a só és az intenzív füst szaga miatt, és így szennyeződés is leázik róla. Szárazan pácolt sonkánál ez elhagyható.
  • Ezután annyi vízben, ami ellepi, főzzük meg, esetleg egy fej hagymával, néhány szem egész fekete borssal. A füstölt sonka főzésénél alapszabály, hogy annyi órát főzzük, ahány kilós a sonka. Az idő lejárta előtt fél órával azért ellenőrizhetjük egy villával.
  • Utána hagyhatjuk kissé a vízben kihűlni (vigyázat, a zsíros-füstös forró víz komoly égési sérüléseket okozhat), majd öntsük le a vizet, vegyük ki a sonkát, csomagoljuk be fóliába aromája és formája megóvásának érdekében. Így pihenjen a másnapi felhasználásig.